Ens visita en Ricardo Alcántara

April 16, 2018

Ens ha visitat a l'escola en Ricardo Alcántara, tant a cicle inicial com a mitjà. El Ricardo és l'escriptor de llibres que estem llegint; a cicle inicial hem llegit "Tomàs i el llapís màgic" i "Tomàs i la goma màgica", a tercer "L'ós que volia deixar de ser petit" i a 4t "La casa de les pors"; hem parlat amb ell i li hem fet preguntes per saber de la seva vida i obra.

 

Ricardo Alcántara va néixer a l'Uruguai, a Montevideo, el 24 de novembre de 1946. Es va convertir en escriptor, bàsicament, a conseqüència d'una imaginació molt fèrtil, i no tant a partir de la lectura. Va viure a l'Uruguai fins al 1967, any que se'n va anar al Brasil, on hi va viure 5 anys. Llavors va pensar que era el moment de canviar de continent, d'instal·lar-se a Europa. El problema principal era, però, que no disposava de diners suficients per iniciar una vida nova fora del continent americà. Al cap de poc temps va guanyar el premi Estudvais, dotat amb 2.000 dòlars i, amb aquest import, es va comprar un bagul i un bitllet per al vaixell que l'havia de conduir a Barcelona. La travessia va durar quinze dies.
Va desembarcar a Barcelona amb un sol llibre publicat al Brasil, Guaraçú, i va trigar dos anys a trobar un editor català que l'hi volgués publicar. Ricardo Alcántara pensava que, amb la carta de presentació dels dos premis tan importants obtinguts al Brasil, se li obririen totes les portes i no va ser així. Abans que el llibre fes cap a l'editorial La Galera, va ser rebutjat per altres editores, però, a partir de la seva publicació, el camí va ser molt més planer, sobretot després d'obtenir l'any 1979 el Premi Serra d'Or, que per primera vegada era atorgat a un llibre no català. 

Després d'aquest premi, ha estat guardonat en diversos certàmens literaris. N'és una mostra l'obtenció del Premi Austral Infantil de l'any 1987 per Un cabell blau. La consagració definitiva li va arribar amb la concessió del Premi Lazarillo, el 1987, amb Un conte gran com una casa. L'any 1990 va obtenir també el premi Apel·les Mestres amb Carn i ungla. Ha figurat, a més a més, a la Llista d'Honor del Banc del Llibre a Veneçuela i del CCEI a Espanya. També va ser seleccionat per a l'Antologia del Conte Espanyol (University of Nebraska, EUA). La novel·la Qui estima els vells? va ser seleccionada per a l'exposició The White Ravens 1997, que organitza anualment la Biblioteca Internacional de Munic, en el marc de la Fira del Llibre de Bolonya. 
Els llibres publicats per Ricardo Alcántara sobrepassen llargament el dos centenars. Diverses novel·les han estat traduïdes a països com França, Bèlgica, Holanda, Estats Units, Àustria, Alemanya, Portugal i Japó. 

 

Manté un contacte molt estret amb els seus lectors. Des de febrer fins a començament de juny viatja constantment per comunicar-se amb els lectors i les lectores i per esbrinar l'opinió que tenen dels seus llibres. D'aquesta manera ha trobat l'harmonia que li cal per poder estar sis o set mesos tancat escrivint les històries que, posteriorment, poblaran l'imaginari d'una gran quantitat d'infants i joves de molts països. 
 

 

I a cicle inicial ens ha fet una petita dedicatòria. Gràcies Ricardo!

 

 

Please reload

Adreça

Escola El Drac

Zona Pastells sud, s/n
08796 Pacs del Penedès 

a8022586@xtec.cat

Tel: 93 817 11 97

© Escola El Drac. Pacs del Penedès